course objectives

On completing this qualification candidates should be able to:

- State the procedures to be followed in the event of a fire
- State how to liaise with the Fire Service on site
- Identify which elements need to exist for fire to occur
- State the three basic principles of fire extinction
- Identify the four classes of fire
- Identify the different strategies for evacuation
- Demonstrate the correct use of all types of extinguishers
- Understand the principles and practice of fire risk assessment
- State which measures are designed to prevent smoke travel and fire spread in a building
- Understand the need for fire safety and how to implement measures to protect yourselves, colleagues and clients

Cognet

who is the course for?	duration / format / assessment	
This course is for anyone working in a residential care setting and is designed to give learners the understanding of what fire safety precautions should be taken within a residential care building and the correct actions to take in the event of a fire.	The programme is designed to be delivered in 3.5 hours	
instructor / trainee ratio	awarding body / certification	
Min 1: 6 Max 1:15	Certificate of attendance	
course content	course requirements / notes	
 <i>course content</i> Legal requirements and fire safety regulations Fire risk assessment principles and practices Causes of fire Fire procedures Fire spread characteristics Fire extinguishers, functions and correct usage Evacuation procedures Practical extinguisher discharges 	<i>course requirements / notes</i> Wherever possible "Live-fire" practical fire extinguisher demonstrations will be carried out outside following a suitable risk assessment.	

Web: www.cognet.training

training timetable

Time	Activity	Duration
09:00 - 09:10	Domestics, Review timetable for the training session	10 mins
09:10-09:15	State SMART Aims and Objectives for the day	5 mins
09:15 - 10:00	Legal regulations relating to fire safety and fire risk assessment	45 mins
10:00 - 10:45	Causes of fire and how fire spreads	45 mins
10:45 - 11:00	Break	15 mins
11:00 - 11:30	Evacuation procedures and the correct use of fire extinguishers	30 mins
11:30 - 12:30	Practical session, fire extinguisher discharge and live fire	60 mins
12:30 - 12:45	Review aims and Objectives, questions and feedback	15 mins
	Course close	

Please note that the above is for guidance only. Actual course timings may differ.

pre-course reading

awarding body contact details